Wasa cu tarate de ovaz

Vezi versiunea printabila

Reteta de paine tip Wasa a pornit de la Boni si este cea mai simpla si sigura metoda de a face paine ce contine combinatia faina integrala + tarate in proportia 50% - 50%, in grame, pentru un IG cat mai scazut - aproximativ 32.5

Pana de curand la noi nu se gaseau tarate de ovaz, deci foloseam tarate de grau. Diferentele sesizate de mine intre cele doua tipuri de tarate:
- in primul rand gustul - taratele de grau folosite in cantitate mare dau o tenta amaruie, cele de ovaz au un gust foarte bun;
- volumul lor difera - taratele de ovaz sunt mai grele si comparabile in volum cu faina integrala, taratele de grau au volum aproximativ dublu fata de faina integrala;
- datorita volumului mai mic, taratele de ovaz sunt mai usor de incorporat, aluatul se lucreaza foarte usor, foaia intinsa nu iese sfaramicioasa si se poate ridica cu usurinta;
- aspectul dat produsului final este mult mai placut - o culoare mai deschisa;
- M. Montiganc sustine ca taratele de ovaz ar avea totusi un IG mai mic (intrebarea nr. 125), desi in tabel apar ca si cele de grau, cu IG=15.

Ingredientele folosite de mine pentru wasa cu tarate de ovaz:

- 100 g faina integrala de grau (IG=50);
- 100 g tarate de ovaz (IG=15);
- 100 ml apa;
- sare dupa gust.


Am amestecat bine faina cu taratele si sarea, apoi am inceput sa adaug apa treptat si sa framant usor compozitia pentru omogenizare - cam 5 minute. Eu nu folosesc drojdie, astfel tot procesul este extrem de rapid, iar rezultatul final crocant.
Am intins foaia direct in tava mare a cuptorului, tapetata doar cu amestec de faina si tarate.


Am introdus tava in cuptorul incins si am lasat-o la foc mic aproximativ 15-20 de minute.


Wasa rezultata este foarte, foarte gustoasa! De nenumarate ori mai buna decat cea facuta cu tarate de grau!


Am preparat-o in genul bruschettelor - frecata cu ulei de masline (extra virgin, presat la rece), usturoi (IG=30), amestec de busuioc si oregano (IG=5).


Va spun sigur ca este delicioasa si trebuie sa o incercati!

4 comentarii:

korinna spunea...

Arata si promite!
Eu am facut doar cu taratza de grau.De unde cumperi taratza de ovaz?

Nik26 spunea...

Buna, Korinna!

Sper ca ai reusit sa le gasesti pana acum, chiar daca nu am apucat sa iti raspund.

Se gasesc tot in magazinele de tip plafar, dar putin mai greu. Eu am luat mereu tarate produse de Sano Vita si in orice magazin naturist in care vei vedea produse de la aceasta firma se pot aduce la cerere.

Poti cauta si pe internet, vei gasi si variante bio...

Succes la cumparaturi! :)

Anonim spunea...

Eu nu am avut tarate de grau ci doar de ovaz si ma gandeam ca nu o sa iasa painea...acum vad ca cineva care a facut si cu tarate de grau spune ca e mai bun cu ovaz...atunci nici nu mai incerc cu grau, multumesc ca ai impartasit acest lucru...

Nik26 spunea...

Ma bucur daca ti-am fost de ajutor! :)