Orz cu ciupercute

Vezi versiunea printabila
Un fel care este gata in 30 de minute.

Ingrediente:

- 200 g orz integral (IG=25);
- bulion fara zahar (IG=35);
- ciupercute intregi (IG=15).



Am folosit o pungulita de 200 g de orz integral cu legume deshidratate - morcov (fiert* IG=85), telina (fiarta* IG=85), pastarnac (fiert* IG=85), rosii (uscate IG=35), ceapa (IG=15), ardei rosu (IG=15), ardei verde (IG=15), cartofi (IG=70), patrunjel (IG=5).  (*=chiar daca IG e mare, continutul in glucide e scazut si un consum normal ar trebui sa aiba un efect neglijabil asupra glicemiei)
Predominante si foarte prezente si ca aroma dupa gatire sunt primele ingrediente - morcovul si albitura, iar daca nu va place gustul dulceag dat de ele, mai bine cumparati orz integral simplu.



Am urmat instructiunile de pe punga, desi timpul de fierbere mi s-a parut insuficient: am turnat continutul in 700 ml de apa ce fierbea, am fiert acoperit 20 de minute, dupa oprire am mai lasat mancarea acoperita vreo 10 minute. Daca urmati aceste instructiuni trebuie sa stiti ca rezultatul va fi un orz "al dente", ceea ce inseamna si un IG mai mic (oricum acest IG mic al orzului este destul de discutat, deci preferabil sa nu fie amestecat cu lipide)... Insa daca preferati un orz mai bine fiert, evident trebuie lasat mai mult timp la fiert, in mai multa apa.
In cei 700 ml de apa eu am inclus si zeama de la ciupercute (aproximativ 100 ml, continand doar sare, nu in cantitate exagerata), in ultimele 5 minute de fierbere am adaugat concentratul de rosii si ciupercutele.
 

 
Rezultatul: o mancare gustoasa, foarte satioasa, asemanatoare cu orezul.



Ce trebuie sa mai stiti: desi pe pungulita de orz cu legume scrie ca e pentru 3 portii, din 200 g de orz veti obtine lejer 5-6 portii.



Nu doar ca poate fi preparat in orice alt mod, dar orzul il puteti folosi chiar si in combinatii dulci.


12 comentarii:

ciocolata si zahar spunea...

Am postat comentariul tau in articol si am adaugat un mic comentariu din partea mea.
Peste tot avem probleme... Nu crezi?

ciocolata si zahar spunea...

Am primit un comentariu:

Nik26 spunea...

Si totusi... nu traiesti in Romania... :)
Gresesc oare daca spun ca toti am fi "mai patrioti si mai optimisti" daca nu am fi in Romania? :D
Raspunsul meu:
Da, nu traiesc in Romania, de aceea am zis ca nu pot sa fac morala altora. Am cunoscut sotul meu in 1992, unde lucram ca si economista, intr-o societate de import-export. Nu m-am casatorit din interes, cu toate ca multi cred altceva...
Cand ma duc cu un CV intr-o intreprindere sa fiu angajata, vad ca m-am nascut in Romania, crezi ca este usor. Iti vor spune, sant destul someri francezi, nu avem nevoie de tine. Este mai usor, nu-i asa?
Recunosc, ca acest mesaj, nu mi-a facut bine... Dar, cred ca am mai multa experienta, incerc sa nu atac pe nimeni, dar nici sa nu raspund nu pot.
Multumesc, NIK26, esti foarte draguta...dar, cred ca nu poti sa-mi dai lectii...

Nik26 spunea...

Multumesc pentru vizita! :)
Imi pare rau daca ai impresia ca "dau lectii"... am lasat doar un comentariu la ceva ce ai scris, legat de subiectul atins.
Te poti uita oriunde las comentarii si vei vedea ca: nu atac, nu intru in polemici, cel mult exprim un punct de vedere. Daca se intampla ca acesta sa fie diferit de al tau... asta nu inseamna atac. :)
Eu nu imi doresc sa fiu in locul nimanui, pentru ca "la toti ni-i greu"... doar ca in moduri diferite. :)
(Nu era nevoie sa muti povestea de acolo, unde avea legatura cu cele scrise de tine, aici... unde e scoasa din context. ;) Te vizitez frecvent si citesc cele scrise de tine.)

ciocolata si zahar spunea...

Problema este ca ma judeci fara sa ma cunosti si tragi concluzii lejere si usoare.

Nik26 spunea...

Daca asta este impresia lasata, imi pare rau. :)

Sabina spunea...

mmm ce bine arata !!!

Nik26 spunea...

Merci, Sabina! ;)
Noroc cu ciupercutele intregi... mie mi se par foarte de efect si am avut noroc ca am gasit conservate doar in apa cu sare... altfel nu e o mancare foarte aspectuoasa. :b

ciocolata si zahar spunea...

La revedere, Nik 26, sa-mi dai semn (daca vrei) cand vei deveni mai toleranta si mai optimista...
Eu voi face un al doilea blog cu retete scrise in romana si franceza, deci voi avansa si sper ca tu la fel.

Nik26 spunea...

Gasesc atitudinea ta ca fiind cel putin socanta... :o
Credeam ca sectiunea de comentarii (pe fiecare blog ce are activata optiunea!) este pentru ca cititorii sa isi poata lasa parerile legate de subiectele abordate... De cate ori te-am laudat sau am avut comentarii pozitive pentru postarile tale nu a fost nici o problema, nu?! Iar in momentul in care 2 randuri scrise de mine nu coincid cu ceea ce gandesti ai asemenea reactii... :o de parca te-as fi jignit sau atacat! :) Si ai ajuns la concluzia ca eu sunt cea care ar trebui sa devina mai toleranta?!
Repet: am exprimat doar un punct de vedere si nici prin cap nu mi-a trecut ca se va ajunge la asa ceva, asemenea discutii interminabile.
Pentru cei interesati: postarea de la care s-a pornit si s-a ajuns la aceste comentarii fara legatura cu subiectul acestei postari o putetiu citi pe http://ciocolatasizahar.blogspot.com/2009/12/mandria-de-fi-roman.html
Te rog, daca vrei, sa muti in cadrul acelei postari si comentariile de aici si daca mai ai ceva de completat, sa faci acest lucru acolo. Consider ca acest schimb de idei ar fi trebuit sa aiba loc acolo, in dreptul postarii tale, nu aici.
Iti doresc mult succes si voi continua sa iti urmaresc blogul/ blogurile. Evident, daca nu te deranjeaza. :)
[Eu nu am nimic cu tine. :) Insa este clar ca reciproca nu este valabila din moment ce azi vad ca te-ai retras de pe lista celor ce imi urmaresc blogul.]

ciocolata si zahar spunea...

Crezi ca merita sa ma lauzi, ca apoi sa-ti versi veninul in discutii inutile.Fac ce vreau, faci ce vrei. Adieu...

Sakura spunea...

Aha, merci de reteta. Nu atat ca as fie mort dupa ceva fara iz de ...carne dar...e sanatos
:)
O zi buna Nik
:)

Nik26 spunea...

Sakura, eu zic sa incerci o ciupercuta! :) Aduce mult cu carnea! ;)
Si tie o zi buna! :)