Crema de zahar ars


Intre acele cateva retete dulci si foarte simple pe care le facea mama mea cand eram mica era si crema de zahar ars. De ce? Pai: ingrediente putine, accesibile din toate punctele de vedere (mai ales in acele vremuri), preparare rapida si rezultat neasteptat de bun. Ingredientele erau: 10 oua, 7 linguri zahar, 1 pliculet zahar vanilat, 1 litru de lapte, o cana de zahar pentru ars.

Daca titlul acestui post v-a facut sa va intrebati daca/ sa sperati ca mi-am pierdut memoria si am revenit la zahar... nici vorba!  (Si daca vreodata nu mai apar pe blog cu noutati, inseamna ca am patit ceva, nu ca am revenit la obiceiuri vechi. )

Am transformat reteta in modul urmator:

- 10 oua;
- 3 linguri (= 60 g) tagatose pentru compozitie + 4 linguri (= 80 g) pentru ars (IG=7.5);
- 200 ml smantana dulce 35% grasime;

- coaja rasa de la o portocala;
- coaja rasa de la o lamaie.




Da, am incercat un nou indulcitor - tagatose = zahar obtinut din lactoza.
L-am descoperit intamplator, pe eticheta unui produs, intr-un plafar. Mi-a atras atentia pentru ca pe acel produs scria ca acest indulcitor este natural si are IG aproape de 0. Cand am ajuns acasa, am cautat pe internet si am gasit numai lucruri pozitive despre el. Uimitor, nu?  Pentru ca, in mod normal, despre indulcitori e minune mare daca gasim doar 1-2 dezavantaje si putem spera cel mult sa nu ne faca rau... sau prea rau. Iar acesta: IG mic, prebiotic, doar 1,5 cal/gram (doar 1/3 fata de zahar, desi este aproape la fel de dulce - 92%), nu provoaca carii, rezistent la diferite temperaturi, gust natural. Desi nu am gasit (inca) dezavantaje ale acestui produs... parca imi vine greu sa cred...

La noi insa am gasit produsul doar in varianta Tagatesse - de doua ori mai dulce decat zaharul, contine: tagatose, izomalt = E 953, fibre alimentare 20%, sucraloza (0.02%) = E 955.
Dupa cum va imaginati, ma deranjeaza prezenta celor doua E-uri (E 953 nu este considerat periculos (inca), dar E 955 este considerat periculos), nu ma asteptam la ele (desi asa imi explic de ce acest produs e de 2 ori mai dulce decat zaharul, in timp ce tagatose nu)... Si uite cum ajungem iar la una dintre cele mai bune observatii ale domnului Montignac: cel mai bine e sa ne dezobisnuim de gustul dulce.

Revenind insa la reteta... Intai am batut ouale ca pentru omleta, am adugat 3 linguri de indulcitor (are aspect de zahar pudra) si coaja rasa de la portocala si lamaie (mai bine le adugati treptat, nu toate o data), apoi laptele si am batut bine compozitia.



Laptele l-am facut din 200 ml smantana dulce + 600 ml apa, amestecate bine intr-un vas, doar cu ajutorul unei linguri.
Smantana dulce diluata e cunoscuta pe Sezatoarea montignacilor ca "lapte Monti" si e preferabila laptelui proaspat de vaca, mai ales daca dorim sa folosim o cantitate mare (datorita raspunsului insulinic mare).



Am pus apoi 4 linguri de indulcitor intr-o cratita la topit, pe aragaz, la foc mic. (Intre timp am dat drumul si cuptorului, pentru preincalzire.) Dupa topirea foarte rapida a acestuia, am tapetat cat am putut de bine peretii vasului cu indulcitorul - mi-a ajuns cam la limita, dar nu puteam pune cantitate mai mare de indulcitor, datorita gustului de 2 ori mai dulce decat al zaharului.



Am turnat apoi compozitia batuta si am introdus la cuptor; am lasat totul la foc mic, 75 de minute.



Imi amintesc ca mama mea punea vasul intr-un altul cu apa si apoi totul in cuptor, pentru a ramane siropul separat de restul compozitiei. Eu nu am procedat asa, dar tot a ramas destul sirop (ma asteptam sa intre mare parte in compozitie).



A iesit foarte dulce si (putin) aromata de la coaja rasa.



Inca un mare avantaj al acestui desert: se poate pastra foarte bine la frigider si este chiar mai bun rece.



Nu se simte absolut deloc ca a fost facuta cu smantana dulce, nu cu lapte, dar indulcitorul acesta parca are totusi o alta aroma (fata de zahar sau fructoza)...



Sper sa intrati pentru informare pe toate link-urile puse... si nu ratati nici tagatose.com!

17 comentarii:

Jacktels Kochbuch spunea...

Hallo Nik,

Aicia trebuie neapärat in Considerare luat cä Tu ai lungit Liquidul cu Apä si Resultatul m-a uimit. Foarte frumos.
Eu chiar dacä sint cel mai predestinat Candidat pentru indulcitori , nu pun asa ceva inäuntru si automatic nu mai este Rezeta Montignac.
Eu sint Diabetiker Typ 1 din Copliärie si am probat totul in Viata mea, da cu indulcitori nu mä inpac de loc. Metabolismus nu se inpacä de loc.
In orice Caz , Respekt , ai arätat cä si altfel iese Mincare bunä. Compliment

Salutäri Jacob

M_rules spunea...

Arata foarte bine! Felicitari :))
Eu am facut de 2-3 ori, dar am folosit sirop de agave si am pus o la aburi, nu la cuptor. La gust a iesit la fel ca cea obisnuita.

Sakura spunea...

asta e sadism
chiar daca sunt pisic ...:)
zi buna

spufi spunea...

Super, am sa incerc si eu, crema de zahar ars era una din favoritele mele. Am cautat tagatose pe net insa nu am gasit decat ceea ce ai gasit si tu. Am cautat si pe ebay si in UK, sa trimita in RO, insa nu am gasit.

Nik26 spunea...

@ Jacktels Kochbuch: Salut si multumesc! :)
La mine e o chestiune de optiune, insa chiar si asa recunosc ca nu ma incanta ideea de indulcitori... Visez la momentul in care voi (putea) renunta complet la dulciuri. :) Dar pana atunci... experimentez!

@M_rules: Multumesc! :)
Cand mai faci, sa nu uiti sa o postezi!

@ Sakura: :D Clar sadism!
Mai ales ca matzelor le place smantana dulce! Cel putin ale mele s-au aratat interesate - desi ele au mancarea lor speciala, tot cu IG scazut! ;)) O zi buna si tie!

@ Spufi: ;) Ma bucur daca iti place; ai putea sa o incerci si cu fructoza.
Sper ca nu iti imaginai ca am ales sa fac reclama unei firme anume - am rascolit net-ul intai si momentan alta varianta nu am gasit pentru Romania! :(
Am pus atatea link-uri si tot am uitat sa mentionez unde gasiti o ATENTIONARE pentru tagatose (si nu numai!): PE http://www.cspinet.org/reports/chemcuisine.htm

Tunde spunea...

cred ca asta va fi desertul pe seara de carbohidrati ... arata bine
acuma pe langa subiect ... sper sa nu te superi ...i-am recomandat cuiva pagina ta ...si ajutorul tau daca vrei normal pt o tipa care vrea sa tina Montignac ...tu ai fost prima care mi-a intrat in minte ...Nik = Monti ...te pup si multumesc de idee o sa revin sa iti spun cum a iesit ...

Nik26 spunea...

Merci, Tunde! :)
Legat de recomandare, nu am de ce sa ma supar! ;)
Mie, cand zic "Monti", imi vin in minte cartile, Sezatoarea (acolo sunt fete care au un stil de viata Monti de ani de zile si sunt foarte saritoare si au mai multa rabdare decat mine!)... Adica lucruri pe care le am trecute la rubrica: Mai mult decat utile! :)
Si in general, incerc sa dau diverse surse, trimiteri, pentru ca normal e sa se informeze fiecare si sa aleaga ce sa creada. Si specialistii se contrazic des intre ei, deci eu nu ma simt chiar in masura sa dau sfaturi... ci invit mai mult la informare si incerc sa arat ca se poate si altfel! :)

Ina spunea...

Decat sa mai bagi in tine tot felul de chimicale mai bine incearca dulciurile de tip "raw", indulcite natural cu fructe. Uf, stiu ca ti-e greu ca si mie mi-era dar am reusit sa trec de partea buna a baricadei, cu multa vointa :)

Nik26 spunea...

Multumesc Ina pentru indemn! :) Daca o sa intri pe alte pagini de aici si pe forumul Culinar, vei vedea ca si eu indemn la dulciuri naturale si mereu pun atentionari legate de chimicale (iar unele aspecte, dupa cum vezi, sunt descoperite dupa comandarea unui produs, insa macar incerc sa ii informez si pe altii de lucrurile aflate, iar mai departe fiecare face cum doreste :b).
Sunt multe aspecte pe care le gasesc interesante si utile in dieta/ stilul de viata raw... pana atunci singurele nebunii pe care le mai fac (pe deplin sau... partial constient) sunt aceste dulciuri si desi poate iti va veni greu sa crezi, aproape fiecare dulce pe care il vezi in lista mea a fost facut o singura data, iar de cumparat dulciuri din comert - nici vorba. Mai cumpar doar magiunul natural de Topoloveni si ciocolata cu minim 70% cacao. :) Momentan sunt destul de multumita de ceea ce fac si spun asta tinand cont ca eu aplic si principii Monti (am grija la IG si la combinatii alimentare), plus alte cateva principii... :D
Am toata admiratia pentru ceea ce faci tu (si mai ales ca incerci sa ii informezi si pe altii!)... insa momentan eu sunt intr-un alt punct. :)

Ina spunea...

te admir si eu pt cea ce faci. Macar de dragul meu insa incearca-le o data. Sunt sublime! Daca vrei sa vezi niste poze ca sa te convingi... exista si bucatari raw vegan si ce chestii fac, de mori... uite aici un link fain: http://www.kristensraw.com/raw_food_photos.php#desserts
:)

Nik26 spunea...

Multumesc pentru apreciere si pentru link. :)
Arata impecabil (nici nu imi faceam griji legate de acest aspect)! De incercat am sa incerc sigur (la un moment dat, nu neaparat de dragul tau, ci de al meu :D)!

adry spunea...

Sa fiu sincera nu cunosteam acest indulcitor! Am cautat pe googol si am gasit pro si contra!
Americanii l-au lansat in 2003 cu o bautura de la firma Pepsi"!
Pe unul din site-urile pe care le-am consultat scria ca sunt inca multe idei confuze si ca nu e inca foarte clar cum s-a obtinut acest produs!
O nota pe care o dau in acest site este sa nu se foloseasca acest indulcitor la prepararea dulciurilor (fata de zahar care se topeste la 185° acesta se topeste la 134°)
Adry59

Nik26 spunea...

Multumesc pentru informatii. :)
Cred ca am dat si eu destule linkuri de informare. Mai erau materiale prin care am trecut, dar nu am vrut sa fie totul o serie de linkuri pentru ca eram sigura ca nu intra nimeni pe toate + oricine poate da o cautare. Toate cuvintele scrise bold, cu o mica diferenta de nuanta, sunt linkuri, de fiecare data alt link, catre alt material (asa procedez pe tot blogul!).
Am dat link si catre firma de la care am cumparat eu produsul Tagatesse - care contine tagatose, iar de acolo se putea ajunge si la toate informatiile despre produs si laboratorul producator - http://www.nutrilab.be/content.php?hmID=38&smID=53
Pe scurt de pe cutia mea: poate fi folosit la gatit si copt, rezistent la diverse temperaturi, maxim 180 grade C.
Iar despre E-urile continute, tin sa precizez: nu sunt specificate sub forma de E-uri pe produs, iar traducerea in lb. romana e oricum proasta, incompleta, insa am considerat ca e de datoria mea (in primul rand fata de mine!) sa verific ce si cum si ma indoiesc ca tonul din aceasta postare indeamna la consumul acestui indulcitor... :) Mai mult, cred ca cele scrise de mine arata fazele prin care am trecut, de la citirea avantajelor oferite de produs in comparatie cu restul indulcitorilor, pana la dezamagirea citirii etichetei de pe produsul deja comandat si intelegerea ei dupa multe alte cautari!
Iar daca nu am scris aceste lucruri in folosul celor ce citesc acest blog, in conditiile in care pe internet, in limba romana, nu se gasesc info (nu mai mult decat reclama importatorului, reclama ce evident omite anumite aspecte), atunci nu stiu pentru cine le-am scris!

Sakura spunea...

http://memoriileluisakura.blogspot.com/2009/10/dedicatiededication.html

Nik26 spunea...

:D Iti multumesc pentru ca m-ai inclus pe lista!
(http://memoriileluisakura.blogspot.com/2009/10/dedicatiededication.html)

Ana spunea...

http://jurnalulanei.blogspot.com/2009/10/din-nou-pe-podium.html

pt tine un premiu!

Nik26 spunea...

Multumesc! :) Nu ma asteptam!