Cartile comandate

M-am gandit sa revin asupra cartilor comandate, despre care am scris in 1 an de Monti...
Am vazut ca mai sunt persoane interesate de ele, deci aici voi scrie cate putin despre fiecare, pe masura ce le voi citi... Sper sa va fie de ajutor informatiile.



Am primit comanda abia vineri si prima dezamagire a constat in descoperirea faptul ca toate cartile de Elena Nita Ibrian sunt de fapt carti cu retete. Recunosc ca daca as fi stiut acest lucru nu le-as mai fi luat pe toate 5, ci doar "Tratat de hrana vie. 2167 retete naturiste"...

In ordinea asezarii in poza, de sus in jos, titlurile sunt:

01. Sa intelegem alimentatia si nutritia – Joan Webster-Gandy
Este un fel de ABC, explica diverse notiuni, foarte potrivita pentru orice varsta, pentru constituirea unei educatii nutritionale de baza. Paginile cuprind nu doar multe explicatii, ci si imagini clarificatoare, iar in final contine si informatii privind continutul etichetelor, informatii de baza despre aditivii alimentari. Foarte utila.


02. Medicina naturala – terapia cu ape minerale – Adrian V. Chiriac



03. Hrana vie si leacuri naturale pentru o sanatate deplina – Elena Nita Ibrian
 E organizata in 3 parti: "Leacuri naturale la indemana oricui" (paginile 7-82), "Bucataria fara foc" (paginile 83-132) si "Retete de bucatarie creativa" (paginile 133-146).
Prima parte contine leacuri pentru 188 de afectiuni, notate in ordine alfabetica, de la abces, pana la viroza respiratorie. Eu am credinta ca o alimentatie sanatoasa, echilibrata, cat mai aproape de natural, previne instalarea afectiunilor, bolilor, chiar imbunatateste anumite probleme, dar recunosc ca imi e greu sa inteleg cum pot ajuta un ceai si o compresa la rezolvarea unei apendicite.  Nu se opereaza si gata?! Iar in caz ca nu se opereaza nu se poate muri pur si simplu...si iarasi gata?!
 Partea a doua contine 104 retete fara foc (notate de fapt, din nu stiu ce motiv, in continuarea leacurilor) si cateva pagini cu informatii despre mirodenii = "aliment, medicament si condiment" (pagina 120).
 Retetele de bucatarie creativa din ultima parte sunt in numar de 59 si sunt realizate prin combinarea unor alimente preparate termic cu o serie de cruditati, in proportie de 50-75%. Autoarea precizeaza ca aceste retete sunt utile pentru cele 7-14 zile ce ajuta in trecerea la alimentratia cruda... iar in acest caz cred ca acest capitol ar fi trebuit asezat inaintea celui de preparate fara foc.


04. Alimentatia inteligenta – Alessandra Buronzo
O carte mica, dar cuprinzatoare!
"Asa cum s-a vazut, aberatia sistemului ajunge sa creeze carente intr-un produs, prin intermediul unei alterari a caracteristicilor fundamentale ale alimentului, pentru a readuce apoi echilibrul adaugand vitamine sau enzime chimice care ar trebui sa le inlocuiasca pe cele disparute in timpul procesului de rafinare." (pagina 11)
Atinge probleme precum: proprietatile alimentelor crude, plantelor, produselor stupului, suplimentelor alimentare, ne indeamna sa descoperim fructele uscate, tipurile de lapte vegetal, algele, cerealele si leguminoasele, germenii, uleiurile presate la rece, iar in final ne prezinta cateva teorii alimentare de explorat si adoptat, pentru ca:
"Doar in felul acesta, proband si, mai ales, nu abandonand complet si brusc obiceiurile alimentare care ne-au insotit pana azi, putem sa ne gandim la imbunatatirea modului nostru de a ne hrani." (pagina 4)
Chiar este o carticica foarte utila, usor de parcurs, care poate fi pastrata la indemana si dupa prima lectura, pentru a revedea anumite informatii si a incerca punerea lor in practica.



05. Cand suntem in armonie, suntem sanatosi – Intarirea imunitara – Sorina Soescu



06. Hrana vie vindeca diabetul – Elena Nita Ibrian



07. 365+1 Retete exclusive pentru vegetarieni – Mircea Georgescu



08. Vegetarianismul – efecte nocive si avantaje – Jolondz M. I.
 Imi imaginam ca voi avea o prezentare obiectiva a avantajelor si dezavantajelor vegetarianismului. De fapt, am avut numai surprize cu aceasta carte, mi s-a parut a fi o lectura datatoare de stare proasta, plina de citate din Galina Shatalova, afirmatii pe care autorul le ironizeaza, critica... cu prea multa agresivitate destul de neconstructiva as spune. Recunosc ca am facut eforturi pentru a trece de jumatatea cartii, insa... poate a meritat?!  La final am ramas masca sa gasesc citate din M. Montignac si sa aflu ce au in comun vegetarienii si montignacii:
"In mod absolut analog cu vegetarianismul, Metoda lui Montignac lipseste, inevitabil, creierul de o parte insemnata de alimentare cu sange, dupa epuizarea rezervelor de grasime din organism si intreruperea folosirii cetogene a acestor rezerve."
Nefiind specialist, ma gandesc ca autorul, dincolo de toata inversunarea sa, poate avea dreptate in unele privinte, dar despre indicele glicemic spune: "... intr-o limba mai accesibila, acest indice inseamna compararea procentuala a puterii calorice a unui hidrat de carbon, cu puterea calorica a glucozei." (pagina 170) Eu as fi spus ca este o nota data de catre organismul nostru glucidelor, in functie de calitatea lor...
Cum s-a ajuns de la vegetarianism la Montignac in aceasta carte?! Autorul sustine teoria calorica a alimentatiei echilibrate si din acest motiv se leaga de tot ceea ce este o dieta hipocalorica, iar din al sau punct de vedere... Vegetarianismul si Metoda Montignac cu asta se ocupa.
 Am citit toata cartea ca sa vad unde va ajunge pana la urma cu rationamentul si care sunt avantajele vegetarianismului, din punctul de vedere al acestui autor!
Avantajele vegetarianismului (singurele randuri pozitive intr-o carte intreaga):
"In afara de acele cazuri cand utilizarea sistemului de alimentatie vegetarian poate aduce folos (diabetul zaharat de tip II, marsuri si curse de mai multe zile) niciodata nu trebuie sa se treaca la acest sistem de alimentatie pentru toata viata." (pagina 231)
Concluziile autorului:
"Boala vegetarienilor se manifesta prin senzatii chinuitoare permanente de foame, pe care ei incearca sa le tempereze prin intensificarea activitatii de miscare normale zilnice. De aceea vegetarienii au o atractie bolnavicioasa pentru alergare, mers intensiv etc. Dar cel mai important fapt este ca vegetarienii au un deficit acut de alimentatie a creierului si ei ajung pe neobservate in aceasta privinta, in situatia oamenilor preistorici, care inca nu foloseau carnea animalelor. La vegetarieni apare inclinatia spre minciuna, spre perturbarea constructiilor logice si alte deviatii ale gandirii.
...
Vegetarianismul nu numai ca nu este un panaceu pentru toate bolile, dar el insusi este o boala!" (pagina 227)
Nu spun daca are sau nu sens sa cumparati cartea... Insa: daca puneti mana pe ea si vreti, de exemplu, sa cititi doar capitolul legat de Montignac... nu merge asa... trebuie citita toata ca sa intelegeti unde bate autorul... sau nu o cititi.


09. Alimentatia echilibrata a omului sanatos – Principiile dietei naturiste – Pavel Chirila
Primele doua treimi ale cartii trateaza problema greselilor alimentatiei moderne (alimentele rafinate, aditivii, organismele modificate genetic etc), consecintele alimentatiei moderne, principiile dieteti naturiste (alimente integrale, legume si fructe proaspete sau foarte putin prelucrate termic etc), iar ultima parte prezinta retete care respecta principiile alimentatiei naturiste.
Este o carte foarte potrivita si pentru cei care apreciaza informatiile exacte, detalii privind continutul nutritional - contine date comparative privind compozitia alimentelor extrem de rafinate (golite de vitamine si minerale) si compozitia alimentelor integrale.
Daca o veti cumpara, veti avea ocazia nu doar sa va informati (iar apoi sa incercati sa aplicati informatiile aflate pentru a va mentine sanatosi), ci si sa contribuiti la alinarea suferintei bolnavilor de cancer - "Beneficiile rezultate din vanzarea acestei carti sunt destinate Centrului de Ingrijiri Paliative "Sf. Irina" din Bucuresti."
(Cred ca macar aceasta informatie ar merita trecuta in dreptul cartii in librariile online. Cartea costa aproximativ 13 lei.)


10. Dieta originara – Elizabeth Somer
Prima carte pe care am inceput sa o citesc sambata, adoua zi dupa primirea comenzii, cu nopatea in cap.
O lectura extrem de usoara si placuta si chiar va recomand cartea. Pe parcursul ei autoarea demonstreaza faptul ca nu suntem adaptati alimentatiei moderne, ca o alimentatie cat mai naturala, variata, apropiata de cea a stramosilor, in "armonie cu radacinile noastre evolutive", ne va mentine sanatosi.
"Varietatea este sanatoasa numai daca prin ea intelegem foarte multe fructe si legume proaspete, alune, seminte, verdeturi si orice fel de plante. "Corpul omenesc are nevoie de o varietate de diverse mancaruri din plante, dar nu trebuie inteles ca avem nevoie de grau sub diverse forme", atrage atentia dr. George Armelagos." (pagina 146)
Daca o veti cumpara veti avea ocazia sa cititi numai lucruri pline de bun simt, extrem de utile.


11. Germenii – mancarea miraculoasa (Ghidul complet pentru germinarea semintelor) – Steve Meyerowitz
Este intr-adevar "Ghidul complet pentru germinarea semintelor"! Prezinta pas cu pas metoda, cat si detalii despre fiecare tip de seminte. Raspunde unor intrebari pe care sigur si le-au pus cei ce au invatat mai mult din experienta proprie si ii fereste de erori esentiale atat pe ei, cat si pe incepatori. Daca germinati seminte, trebuie sa aveti acest ghid!
Eu stiam unele lucruri de la Gillian McKeith, dar experientele proprii nu mi s-au parut chiar reusite si sunt foarte incantata de aceasta carte (din ea am aflat de ce germinarea in borcan si intunericul nu sunt bune)!
Mai greu la mine cu pisicile - sunt nemaipomenit de interesate de germeni, desi eu nu ma ating de ghiveciul lor cu iarba proaspata!
"Importanta nu este mancarea din viata ta, ci viata din mancarea ta", deci chiar ar fi pacat sa nu faceti rost de carte!


12. Bucataria fara foc – Elena Nita Ibrian



13. Tinerete fara batranete cu hrana naturala – Elena Nita Ibrian



14. Tratat de hrana vie. 2167 retete naturiste – Elena Nita Ibrian


VA URMA...

2 comentarii:

Tanti Jeni spunea...

Foarte frumos! Uite, ai un cadou la noi la cantină :)

Nik26 spunea...

Multumesc Mult! :D Imi place enorm cadoul!