Cornulete cu magiun de prune

Vezi versiunea printabila

Imi statea gandul la cornulete cu magiun cam de vreo 1/2 an (de cand am descoperit magiunul natural Topoloveni ) si in sfarsit am incercat o varianta de cornulete pornind de la reteta "Croissante si pateuri din aluat foetat ultrarapid" a Laurei Laurentiu, nu pentru ca mi-as fi imaginat ca o sa fac eu imposibilul - adica foetaj din tarate , ci pentru ca vroiam o reteta care sa imi asigure cornulete foarte fragede, chiar daca sunt Monti... Iar asteptarile mele au fost chiar depasite cu aceasta reteta!

Am transformat reteta Laurei Laurentiu in urmatorul mod:

- 260 g faina = 130 g faina integrala de grau (IG 45-55) + 130 g tarate de grau (IG=15) - adica IG faina = 35;
- un strop de sare de mare;
- o lingurita rasa fructoza (IG=20);
- 175 ml apa calduta;
- 1/2 dintr-un cub de drojdie proaspata (cub de 25 g, pentru 500 g faina; IG=35);
- 2 linguri de ulei;
+
- 40 g faina = 20 g faina integrala de grau (IG 45-55) + 20 g tarate de grau (IG=15);
- 65 g unt 80 % grasime (ideal si mai sanatos ar fi unt ghee);
+
- 250 - 300 g magiun natural de prune Topoloveni (IG=27.95, cunoscand de pe borcan ca are GL = 9 si 32.2 % glucide si aplicand formula de la intrbarea nr. 38).

Completare: In urma discutiei de pe Sezatoare -> IG magiun = 39.

Am amestecat intai cele 260 g faina cu sarea si am adaugat peste drojdia frecata cu 2 lingurite faina (luate din totalul de 260 g), fructoza si un strop de apa (din cei 175 ml). 



Am inceput sa framant adaugand treptat restul de apa si cele 2 linguri de ulei. Dupa 10-15 minute de framantat mi s-a parut OK rezultatul, am acoperit castronul cu o farfurie si am lasat aluatul cam 45 - 50 de minute la crescut.



Separat am amestecat bine (cu mana) cele 40 g faina cu untul.



Am urmat instructiunile Laurei Laurentiu: am uns masa de lucru si facaletul cu ulei (doar o data, la inceput), am intins o foaie rotunda din aluatul crescut si peste acesta am intins bine si amestecul faina - unt. Am taiat apoi felii (ca de pizza) aluatul si le-am impaturit pe toate catre centru. Apoi am reintins tot aluatul si am repetat operatiunea. Eu am facut acest lucru de 3 ori (la final se vedea ca untul a intrat bine in tot aluatul).



Cantitatea finala de aluat am impartit-o in doua bucati (daca intindeam din tot o foaie, ieseau cornuri, nu cornulete ) si am intins din fiecare cate o foaie rotunda, le-am taiat ca pe niste pizze si am pus magiun pe fiecare triunghi, iar la final am format cornuletele. Au iesit 24 de cornulete.



Le-am asezat in tavi si le-am mai lasat vreo 10-15 minute (au mai crescut putin), iar apoi le-am introdus in cuptorul preincalzit, la foc mic.



Dupa 35 de minute de stat la cuptor, le-am tavalit putin prin fructoza.



Sunt foarte fragede, desi din poze cu siguranta nu se vede acest lucru, pot sa va spun ca la apasarea cu degetul se sfarama.



Sunt foarte aromate pentru ca magiunul este extrem de dulce si parfumat.



Le-am pastrat intr-o cutie bine inchisa la frigider si s-au comportat minunat - se mai intaresc foarte putin dupa racire si pastrarea la rece.


9 comentarii:

Oana spunea...

Bine mai arata....

Spufi spunea...

Super, trebuie sa incercam si noi.

Nik26 spunea...

Multumesc! :)
Nu stiu daca va spun prea multe pozele... cornuletele astea "mai mult decat integrale" nu arata fantastic, dar sunt Foarte bune!

Spufi spunea...

Tocmai ca stiu gustul "integral" si stiu la ce sa ma astept. Imi place mai mult decat din faina alba.

laura laurentiu spunea...

Arata exceptional! Ma bucur enorm ca reteta mea ti-a fost utila! Crec ca voi incerca si eu varianta ta, m-ai facut foarte curioasa! Felicitari inca o data!

Sakura spunea...

De data asta eu nu mai pot sa imi iau ochii de la ele.
Chit ca sunt pisic
:D

Nik26 spunea...

Multumesc, Laura Laurentiu! :)
Esti foarte amabila! ;)) (Noroc ca eu imi stiu limitele si in ceea ce priveste gatitul si in ceea ce priveste pozatul!)
Daca vei incerca vreodata... :D Sa te pregatesti psihologic: gatitul in modul Monti nu are prea multe in comun cu ceea ce faci tu - nici la munca prestata, nici la rezultat, nici la gustul final. Daca mananci lucruri extrem de gustoase zi de zi... nu stiu cat ar putea sa iti placa ce mananc eu.
E nevoie de o perioada de reeducare a gustului... Mi-e un pic greu sa iti explic la ce sa te astepti, dar un exemplu: cand m-am apucat de Monti, ciocolata neagra (cu peste 75% cacao) mi se parea amara. Acum, dupa 11 luni de Monti, mi se pare dulce. :) (Iar eu nu consumam nici inainte bunatati precum cele facute de tine, ci mai mult prostii din comert. :b)

Sakura, cred ca nu poti sa iti iei ochii de la ele pentru ca... seamana cu soriceii?! :D

Anne spunea...

vai ce bine arata..cred ca si gustul este pe masura :) O zi frumoasa!

Nik26 spunea...

Sunt mai bune decat arata! :)
O zi/ seara frumoasa si tie!