Mamaliga de naut

Vezi versiunea printabila

Am folosit:

- 500 ml apa;
- 170 g faina de naut (IG=35);
- 50 g unt;
- sare cu verdeturi (IG=5).


Nu este neaparat nevoie sa fie cantarita faina de naut pentru ca se poate pune si din ochi, atat cat este necesar pentru a da consistenta dorita mamaligii.



Am procedat ca si la o mamaliga de malai, adica am pus faina de naut in ploaie peste apa care fierbea (in care am pus de la inceput sarea cu verdeturi.)
E foarte important/ necesar sa se amestece cat mai bine in timpul turnarii fainii de naut, pentru a nu face cocoloase.
Dupa ce am luat-o de pe foc am adaugat si untul si am amestecat din nou foarte bine.



Eu o torn intai intr-un castron si o las cateva minute (cat se raceste putin doar la exterior) si apoi o rastorn.



Se poate taia foarte bine chiar si calda fiind si poate fi pastrata la frigider dupa racire (este buna si a doua zi :b ).



De data aceasta am mancat-o cu ficatei de pui. ;)



Iese foarte, foarte buna daca se pun branza, cascaval ras in loc de unt, putin marar si patrunjel verde. ;)



***


Asa arata si cea cu branza. ;)

10 comentarii:

Flori spunea...

Spre rusinea mea nu stiu sa fac mamaliga! Cum e faina de naut? N-am folosit niciodata.De cea de soia auzisem ca e oribila, dar mie nu mi se pare,chiar am folosit si n-are nici un gust ciudat.Mai vin si ma mai inspir din bucataria ta. Te puppp!

Nik26 spunea...

Pai nici eu nu sunt sigura ca stiu sa fac mamaliga! ;) Depinde si ce pretentii are fiecare de la o mamaliga!
E greu sa spun cum e faina de naut... :b Trebuie sa o cumperi ca sa vezi!
Nici eu nu am vreo problema cu faina de soia (depinde mult si ce tip e: degresata, mai fina etc si cu ce e combinata).

Flori spunea...

o s-o incerc. multumesc!

oliviutza spunea...

Servus. Eu am intrat intr-o etapa de reorganizare culinara si am nevoie de ajutorul bloggeritelor specialiste.. asa ca am facut un concurs cu premii cosmetice bio de la Olivo cu tema retete de 300 de calorii. Mi-ar face placere daca ai participa. Multam!
Olivia
http://organicinromania.blogspot.com/2009/07/concurs-retete-de-300-calorii.html

Nik26 spunea...

Multumesc pentru invitatie! :)
Am sa intru sa vad despre ce este vorba. (Desi eu nu calculez caloriile pentru ca Metoda Montignac nu are nici o treaba cu caloriile.)

Aliki spunea...

Bunaaaa! Am preparat astazi mamaliga de naut dupa reteta ta si a iesit super. E prima data cand fac si sunt taaare mandra de mine :)). Eu am mai adaugat cam...cred ca juma de lingura sau o lingura de faina in plus, ca nu mi se parea destul de tare. Oricum, iti multumesc pentur reteta. Sper sa pot face si poze curand.
O zi cat mai frumoasa iti doresc!

Nik26 spunea...

Ma bucur ca ai incercat-o si ca a fost pe placul tau rezultatul! :) Sper sa ai curaj sa mai incerci si alte combinatii! ;)

Anonim spunea...

felicitari pentru retete.
la mamaliga obisnuita,se foloseste
la o masura malai,3 de apa.si iese foarte buna.
am sa incerc astfel si mamaliga de naut.sunt tare curioas cum e.
dar la principiul montignac,pot folosi reteta clasica de branza si smantana?
sau trebuie branza slaba de vaci?
dar smantana?
scuze de zapaceala,dar chiar imi place seara cateodata o mamaliguta cu branza,si m-ar salva aceasta reteta.
si e interesant ca se poate manca si rece combinata cu carne,ciuperci cu smantana?
te pup si multumesc.

Nik26 spunea...

Iti multumesc pentru vizita si pentru felicitari! :)
Daca faina de naut are IG=35, poate fi combinata cu alimente ce contin lipide - branza grasa, smantana sau carne. Discutia apare insa la IG de 35 care uneori poate fi de fapt 40, in functie de finetea fainii. In cazul asta, pentru siguranta, o poti combina doar cu legume sau branza 0%...
Dar ca sa te lamuresti si sa tragi singura o concluzie, te invit sa citesti intrebarile 107, 110, 113 de pe http://doi4montignac.blogspot.com/
:)
Succes!

Stefania spunea...

Ceea ce ma preocupa pe mine e untul in multe retete. Reteta asta e pt faza 2?